пʼятницю, 1 листопада 2013 р.

Вплив праці фізич. Культ. І спорту на будову мязів

Як відомо, спортивне тренування збільшує силу м'язів, еластичність, характер прояву сили й інші їхні функціональні якості. М'язи – активна частина рухового апарату. У тілі людини налічується близько 600 м'язів. Більшість з них парні і розташовані симетрично по обидва боки тіла людини. М'язи становлять: у чоловіків – 42% ваги тіла, у жінок – 35%, у спортсменів – 45-52%.
М'яз, як і всі інші органи, має складну будову. До його складу входить кілька тканин. Основу скелетного м'яза становить посмугована м'язова тканина. Скорочуючись, м'яз стає коротшим і товщим, при цьому він виконує певну механічну роботу. Величина виконуваної роботи залежить від сили його скорочення і довжини, на яку м'яз коротшає.



Практично, чим товщий м'яз, тим він сильніший. Довжина, на яку м'яз може зменшуватись (або висота, на яку м'яз підіймає вантаж), залежить від загальної довжини м'яза.



Під впливом навантаження (рухової діяльності) м'язові волокна товщають, збільшується кількість ядер. Спостереження вказують на те, що при цьому може збільшуватися і число волокон.



При помірних навантаженнях м'язи збільшуються в обсязі, у них покращується    кровопостачання, відкриваються резервні капіляри. За спостереженнями П.З. Гудзя, під впливом систематичної тренування відбувається робоча гіпертрофія м'язів, яка є результатом потовщення м'язових волокон.

Немає коментарів:

Дописати коментар